tiistai 17. syyskuuta 2013

Uuden toimintakulttuurin muutoksia - ASKEL 1: Kanat
Uusi toimintakulttuuri sietää häiriöitä. Kaikki ei välttämättä tapahdu suunnitellulla tavalla.

Meille tuli neljä kanaa ja kukko. Ne munivat yhteensä kuusi munaa päivässä. Olimme aluksi varmoja, että kukkokin munii, mutta kanat olivatkin vain niin ahkeria.

"Jos ne olisi minun kanoja, niin minä tekisin niille näin." Sanoi metsästäjämies, jonka ikkunan alla kukko kiekui aikaisin. - Elämään kuuluu erilaisia asioita, erilaisia tunteita ja ärtymystäkin. Voi olla hyvä, että emme tee ihmisen elämästä tylsää. Metsästäjän kuuluukin haluta tappaa.

"Työtä Taivalkoskelle -hankkeen työntekijät tekivät häkin. Minun mies oli yksi niistä työntekijästä (ylpeällä äänellä)." - Ylpeys omasta työstä on olennaista, nähdä konkreettinen käden jälki. Vanhuspalvelut voi tarjota vaikka kuinka paljon työtä rakentajille, korjaajille ja puutarhureille. Ylpeys omasta - ja puolisonkin - työstä rakentaa uutta toimintakulttuuri.

"Se lähti siitä, että minä soitin Ulla Majavalle ja pyysin heitä tekemään meille kanahäkin."
"Puhuin hänelle kanoista. Hän ihmetteli, että ihan mahtavaa, voiko tämä olla tottakaan." Yhteistyö kunnan eri toimijoiden välillä lähti innostuneena liikkeelle. Esteitä ei tuntunut olevan. - Miljoona vuotta saadaan istua "organisaatiorajat ylittävissä"-työryhmissä ja miettiä yhteistyön esteitä. Kun tartutaan yhteiseen asiaan, häkki syntyy tuosta vain. Ja paperit täytetään jälkikäteen. Uudessa toimintakulttuurissa laitetaan usein toimeksi heti ja sitten mietitään.

"Lapsia ja aikuisia on käynyt katsomassa kanalaa. Kun sana on kiirinyt, he ovat vain tulleet paikalle. Varsinkin omaisista on ollut hauskaa. Jotain tekemistä vanhustentalolla" - Haluamme toimintaa ja elämää palvelutaloihin. Silloin tällöin käy vieraina lapsiryhmiä laulamassa. Jos neljä kanaa tekee lasten ja aikuisten vierailuista päivittäisiä, iloisia tapahtumia, niin mihin tarvitsemme niitä kehityshankkeita.

"Meillä oli yksi mies ja nainen. Nainen oli pyörätuolissa. He kysyivät, jos voisivat mennä katsomaan kanoja. Ihmettelimme, miten pitkään he kanoja katselevat eivätkä tule kahville. He löytyivät palvelukeskuksen bingosta." - Kurittomuus voi olla vanhallekin ihmiselle huikean tärkeä asia. Pikkuisen sydämentykytystä hoitohenkilökunnalle ehkä juuri tuolla hetkellä. Mutta jälkikäteen kertoja nauroi koko ajan oli selvästi ylpeä työstään ja asukkaidensa.

" Kananmunatuotoilla olemme ostaneet bingopalkintoja!" - Eikö tämä ole sitä arjen innovatiivisuutta?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti