Työaikamuutos

Taivalkosken työaikamuutoksia

Kesä on tullut. Asiakkaiden kanssa on nautittu keväästä ja otettu kevät vastaan.

- SIIRRYTTY LIUKUVAAN TYÖAIKAAN. Kaikki ei tule seitsemään vaan työntekijöitä tulee jo kello 06.00 töihin. RADIKAALI MUUTOS.

- KIIRE ON HÄVINNYT AAMUSTA. Tunnelma aamulla on muuttunut. Meistä on tullut tehokkaampia. Ei mennä aamusta raportoinnille, vaan menemme suoraan töihin. Asiakkaat ovat tykänneet paljon.

- Työntekijälle ei ole ollut väliä meneekö kello 06 vai 07 töihin. Aikaisempaan meneminen on ollut mukavaa. OLEN TYKÄNNYT ETTÄ SAA ALOITTAA HETI TYÖT.

- TYÖRINTAMALLA ON TAPAHTUNUT. KERKEÄÄ TEHDÄ ENEMMÄN. Pystyy suunnittelemaan enemmän omaa tekemistään.

- AAMULLA EI OLE NIIN KIIRE. Herääminen on ollut välillä tuskaa. Aamuihmisille taas sopii

- On annettu mahdollisuus pitkämatkalaisille tulla myös myöhemmin.

Ihmisen älykäs ammattitaidon käyttö on jäänyt joskus vähemmälle. Nyt asioita on alettu ajattelemaan eri tavalla ja ammattitaitoa käytetään älykkäästi.Työvuoroja suunnitellaan yksikkö- ja yksilökohtaisesti, mutta asiakaslähtöisesti.

Muutokset ovat olleet PIENIÄ. Tullaan eri yksiköissä eri aikaan. Ja katsotaan mikä toiminnan kannalta on järkevää. Ratkaisut ja kokeliut tehdään työyhteisöissä. Vaikutukset yhdessä yksikössä olisivat tarkoittaneet noin kolmea ihmistä lisää. Alakanttiin arvioituna. Se tarkoittaisi vuositasolla n. 150 000€ säästöä. Se on rakenteellinen muutos. Se ei ole muutos, joka on tehty lomautuksilla tms. Ilmapiiri mahdollistaa myös tulevia muutoksia. Lomautukset olisivat olleet lehdissä. Nyt henkilöstö on muutamassa kuukaudessa tehnyt rakenteellisen muutoksen. Se johtuu siitä, että töitä tehdään fiksummin. Se vaikuttaa sairauspoissaoloihin. Osaamisen kehittymiseen . Työn mielekkyydellä on vaikutus työhyvinvointiin.

 

1. aalto


Aamu saadaan rauhoitettua porrastamalla työaikoja. Ensimmäinen voisi tulla klo 06.00. Toinen hoitaja tulisi 06.30. Sen jälkeen kaksi tulisi 07.00. Iltapäivällä he lähtisivät pois, kun työvuoro loppuu.

Iltavuorolaisista ensimmäinen tulisi klo 11.00 ja lähtisi pois klo 19.00. Seuraava tulisi 13.30 ja lähtisi 21.30. Kaksi tulisi töihin klo 14.00 ja lähtisi klo 22.00.


2. aalto


Katajan työaikamuutokset

Aamuvuoro:
1. valmentaja klo 06.00-14.00. Hän aloittaa aamutoimilla, käy joka pisteen läpi ja ottaa aamulääkevastuun.
2. valmentaja 06.30-14.30. Hän liittyy aamutoimiin kaveriksi.
3. valmentaja 07.00-15.00. Hän jatkaa myös aamutoimia.
4. valmentaja 06.45-14.45. Kiertävä valmentaja.

Keskiviikko-aamuisin yksi valmentaja, joka huolehtii päivätoimintalaisista. Hän työskentelee klo 09-17.

Lauantai ja sunnuntai-aamuisin kaikki kolme hoitajaa tulee klo 06.00. He laittavat aamupalan omissa yksiköissään. Vanhustentalon asukkaat, jotka käyvät aamupalalla syövät alakerrassa.

Viikonloppuisin kiertävä hoitaja tulee klo 07.00.

Iltavuoro:
Iltavuoro järjestetään myös porrastetusti.
1. valmentaja klo 13.00-21.00
2. valmentaja klo 13.30-21.30
3. valmentaja klo 14.00-22.00. Hän laittaa viimeisiä yöpuulle.
4. valmentaja klo 15.00-21.00. Kiertävä valmentaja

6 kommenttia:

  1. Kokeilulla näkee kuinka onnistuu...ne hyvät ja huonot puolet näkyvät sitten...mukava kun on monenlaisia työvuoroja.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mukava kun saa itse valita.Jonku pitää tehdä nekin vuorot jotka ei kelpaa kenellekään.Mielenkiinnolla seuraan miten lähtee onnistumaan.Ja kohtaako tarve työntekijän.

      Poista
  2. Toivottavasti ei tarvi tulla iltavuorosta (14-22) seuraavaana aamuna aamuvuoroon. Asia järjesteltävissä?

    VastaaPoista
  3. Rohkeasti vaan uusimaan työaikoja! Tsemppiä!

    VastaaPoista
  4. Asiahan on järjesteltävissä, iltavuorolainen voi tulla aamulla vaikka klo:8 töihin. Tiimeissä porukalla työaikoja vaan sumplimaan.

    VastaaPoista
  5. Hyvin on lähtenyt käyntiin liukuvan työajan muutos. Itsekkin aivan piristyy, kun näkee asukkaan ilon kasvoilta, kun "pääsee" ylös vuoteestaan juuri silloin kun haluaa, ja huoneeseen leijailee aamukahvin tuoksu. Aamu tuntuu niin rauhalliselta:)

    VastaaPoista